Renegade 4xe i Compass 4xe: prva plug-in hibridna vozila marke Jeep®

21 July 2020

  • Novi Renegade 4xe i Compass 4xe su prvi elektrificirani modeli marke Jeep u EMEA regiji.
  • S plug-in hibridnom tehnologijom oba su SUV modela Jeep 4xe pioniri „zelene” revolucije marke u EMEA regiji.
  • Zahvaljujući novim modelima 4xe, budućnost vozila Jeep su povezani, elektrificirani i zabavni za vožnju automobili s oznakom „proizvedeno u Italiji“: globalni izazov koji kreće iz Europe.
  • U ponudi s tri razine opreme – „Limited”, „S” i „Trailhawk” – modeli Jeep 4xe isporučuju se s motorima snage 139 kW (190 KS) ili 176 kW (240 KS), brojnim tehnološkim i sigurnosnim značajkama, ekskluzivnim novim funkcijama e-vožnje i rješenjima za punjenje izvan kuće i kod kuće uz easyWallbox.
  • Prva vozila su već naručena i na hrvatskom tržištu očekuju se krajem godine, a narudžbe su već moguće u prodajnoj mreži.

 

Elektrifikacija je osnovni korak u razvoju marke Jeep i pokazuje koliko marka predano radi na tome da postane vodeći proizvođač sofisticiranih, ekološki podobnih tehnologija a istovremeno zadrži svoje ključne vrijednosti u vidu avanture, autentičnosti, slobode i strasti. Novi modeli 4xe donose bolje performanse i voznu dinamiku od bilo kojeg modela Renegade ili Compass do sada. Doslovno su sposobni „ići bilo kamo i činiti bilo što” – da citiramo dobro poznatu krilaticu marke „Go anywhere, do anything”. Istodobno su savršeni automobil za svakodnevnu vožnju po gradu zahvaljujući plug-in hibridnoj tehnologiji koja kupcima omogućuje kretanje uz nula štetnih emisija i prosječni doseg od 50 km u potpuno električnom načinu rada*. Za upravljačem modela Jeep Renegade i Jeep Compass 4xe zabava postaje učinkovita, dok legendarne off-road sposobnosti modela Jeep jasno odražavaju savršen sklad između užitka pri vožnji i poštivanja okoliša.

Jeep Renegade i Jeep Compass 4xe PHEV: „zelena” snaga i velik doseg

Modeli Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe PHEV predstavljaju beskompromisno hibridno rješenje u savršenom spoju s tehničkim značajkama bez premca karakterističnim za sva SUV vozila marke Jeep, što razinu sposobnosti automobila vodi na novu razinu. Sve to postiže se zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji u kombinaciji s većim performansama (do 167 kW (240 KS)), većom sigurnošću (pogon na sva četiri kotača uvijek je dostupan) i manje štetnim utjecajem po okoliš (s emisijama CO2 nižim od 50 g/km u hibridnom načinu rada*). Oba modela uparena su s 1,3-litrenim turbo benzinskim motorom s električnim motorom smještenim između stražnjih kotača kojeg pogoni baterija od 11,4 kWh koja se može puniti tijekom vožnje ili upotrebom vanjske strujne utičnice: kod kuće uz kućni priključak rabeći ekskluzivni sustav easyWallbox ili napredniji Connected Wallbox, a izvan kuće na za to predviđenim postajama za punjenje. Sam 1,3-litreni turbo benzinski motor iznimno je učinkovit i ima izlaznu snagu od 95 kW (130 KS) ili 132 kW (180 KS), plus dodatnih 44 kW (60 KS) koje proizvodi električni motor, što dovodi do ukupne brojke od 139 kW (190 KS) (verzija Limited) ili 176 kW (240 KS) (verzije Trailhawk i S). Što se tiče momenta, električni motor proizvodi moment od 250 Nm, dok motor s unutarnjim izgaranjem proizvodi 270 Nm. Kombinacija motora s unutarnjim izgaranjem i električne jedinice jamči visoke performanse i izniman užitak pri vožnji: ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se za otprilike 7,5 sekundi uz razvijanje maksimalne brzine od 130 km/h u samo električnom načinu rada te 200 km/h u hibridnom načinu rada. Brz odaziv i glatki prijenos snage jamče maksimalan užitak pri vožnji.

Oba modela Jeep 4xe imaju tri načina vožnje, što je rezultat sinergije između električnog i klasičnog motora – „Electric”, „Hybrid” i „E-Save”. Električni način rada idealan je za gradska središta, hibridni donosi optimalnu učinkovitost sustava, a način rada E-save štedi ili puni bateriju.

Dodatne značajke uključuju posebne funkcije za vožnju na električni pogon, primjerice način rada Sport koji djeluje na snagu motora, kalibraciju upravljanja i papučicu gasa te prilagođava upravljivost automobila ne bi li se postigle još bolje sportske performanse. E-Coaching je sustav koji nadzire stil vožnje kako bi se osiguralo još učinkovitije upravljanje energijom, a Smart Charging omogućuje upravljanje punjenjem s Uconnect radija ili s pametnog telefona vozača.

Što se opreme tiče, modeli imaju novi 7” TFT zaslon u boji koji vozaču pruža specifične informacije o vožnji na električni pogon (razina napunjenosti baterije, doseg u električnom načinu rada, s motorom s unutarnjim izgaranjem ili kombinirano, postotak snage i razine punjenja) i 8,4” zaslon u boji sustava Uconnect, nadograđen s novim karticama za prikaz protoka snage i povijesti vožnje, postavljenih vremena punjenja te za upravljanje načinom rada eSave i raznim postavkama punjenja.

Cijeli asortiman

Asortiman novih modela Jeep Renegade 4xe i Jeep Compass 4xe PHEV obuhvaća tri različite razine opreme – „Limited”, „S” i „Trailhawk” – sve s pogonom na sva četiri kotača, 1,3-litrenim motorom koji radi s električnim motorom i osigurava izlaznu snagu od 190 ili 240 ks (ovisno o razini opreme) te novim automatskim mjenjačem sa šest brzina. Dostupan je velik broj različitih opcija za korisničku prilagodbu, sa do 18 različitih konfiguracija boje za Renegade i 22 za Compass. Dostupne su sljedeće boje karoserije: bijela Alpine White, Glacier Metallic, Granite Crystal, plava metalik Jetset Blue Metallic, plava Blue Shade, siva Sting Grey, crvena Colorado Red, crna Carbon Black i Solid Black, plus 3 posebne boje za model Renegade – narančasta Bikini i Omaha Orange (obje za sve razine opreme osim verzije S) te zelena Matt Green (samo za Trailhawk). Tu su i dodatne tri boje ekskluzivno za model Compass – boja slonovače Ivory Tri-Coat, plava Blue Italia i zelena metalik Techno Green Metallic.  Osim toga, dostupno je do šest posebnih vrsta kotača za novi Renegade i njih sedam za novi Compass 4xe.

Najnaprednije mogućnosti povezivanja, sigurnost i maksimalna opremljenost

Modeli 4xe opremljeni su najnaprednijim opcijama za povezivanje u skladu s potrebama svojih zahtjevnih kupaca kojih je sve više. Oba su modela, Renegade i Compass 4xe, opremljena novim uslugama Uconnect™ koje obuhvaćaju pet različitih paketa – My Assistant, My Car, My Remote, My Navigation i My eCharge – za napredne mogućnosti povezivanja unutar i izvan vozila te korisne usluge za veću sigurnost i udobnost. Za modele 4xe specifičan je novi paket My eCharge koji pomaže vozačima s plaćanjem i upotrebom postaja za punjenje. Modeli 4xe sadrže i dodatne značajke za pomoć pri vožnji na električni pogon. Kupci putem tih značajki mogu nadzirati razinu napunjenosti baterije izravno putem mobilne aplikacije My Uconnect, unaprijed zadati punjenje i aktivaciju klima-uređaja te mogućnost prikaza najbližih stanica za punjenje u mobilnoj aplikaciji Uconnect i u navigacijskom sustavu Uconnect 8,4“ kad je razina napunjenosti baterije niska.  Ponuda usluga Uconnect nadopunjena je opcijskim paketima – My Wi-Fi, My Theft Assistance i My Fleet Manager koji se mogu kupiti na web-portalu My Uconnect.

Na oba je modela, Renegade i Compass 4xe, sustav navigacije Uconnect 8,4” u ponudi u osnovnoj ili dodatnoj opremi, ovisno o razini opremljenosti modela.

Što se sigurnosti tiče, novi modeli 4xe dolaze s najnaprednijim sustavima ADAS, uključujući „Full LED” prednja svjetla visoke razine vidljivosti (model Renegade), dvostruka xenon prednja svijetla (model Compass), sustav za upozorenje od sudara i sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka, inteligentni sustav za pomoć pri regulaciji brzine i sustav za prepoznavanje prometnih znakova (samo Renegade) te prednje i stražnje  parkirne senzore. Dostupne su i sigurnosne značajke koje uključuju sustav za otkrivanje mrtvog kuta, stražnju kameru za vožnju unatrag ParkView, automatski sustav za pomoć pri parkiranju i sustav za pokretanje vozila bez ključa, kao i nova značajka, sustav za otkrivanje umora vozača, po prvi put u ponudi na nekom modelu marke Jeep.

Opcije za punjenje

Punjenje novih modela Renegade i Compass 4xe PHEV jednostavno je i intuitivno: oba modela jamče glatku integraciju između pametnog telefona vozača i 8,4“ dodirnog zaslona sustava Uconnect za upravljanje punjenjem prema zahtjevima i potrebama vozača. Električnu jedinicu na stražnjoj osovini pogoni baterija koja se može puniti u vožnji (u načinu rada E-coasting, pri čemu se baterija puni preko negativnog momenta koji proizvodi kočenje motorom) ili putem vanjske strujne utičnice: kod kuće uz kućni priključak, a izvan kuće na za to predviđenim postajama za punjenje pri čemu se rabi poseban kabel dostupan u osnovnoj ili dodatnoj opremi (ovisno o verziji). Za optimizaciju vremena punjenja te kako bi se osigurala dodatna, sigurna i pouzdana rješenja za punjenje kod kuće, kupci mogu odabrati ekskluzivni sustav easyWallbox tvrtke FCA koji omogućuje punjenje vozila priključivanjem u običnu strujnu utičnicu kod kuće, a koji jamči brzo punjenje, daljinsko upravljanje i upravljanje putem posebne aplikacije, ili napredni sustav Connected Wallbox s dodatnim uslugama za povezivanje i daljinskim upravljanjem.

 

*U skladu sa ciklusom WLTP – određene brojke mogu biti različite ovisno o kombinaciji opreme i verziji modela.

 

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.