Jeep® Cherokee: 44. obljetnica jedinstvenih modela u automobilskoj industriji

18 September 2018

Malo je imena u povijesti marke Jeep® koja su više ikonska i izazivaju više emocija od modela Cherokee. To je ime kojeiza kojeg stoji 44 godine povijesti i gotovo četiri milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta.

Šarmantan krajolik Sicilije, koji je trenutno domaćin međunarodnog događaja predstavljanja za medije novog modela Jeep®Cherokee, savršena je lokacija za vjeran prikaz povijesti samog modela.
Kao i sva vozila iz obitelji Jeep, Cherokee je nastao na temeljnim vrijednostima marke – strast, autentičnost, avantura i sloboda. Ali, od samih se početaka istaknuo i vlastitim karakterom i jedinstvenim duhom inovacija. To je doprinijelo da postane predvodnik u segmentu SUV vozila srednjih dimenzija i postane tržišni lider na svijetu, s više od 12 milijuna prodanih primjeraka godišnje.
Ovo je priča o njegovom legendarnom razvojnom putu koja zaljubljenike marke potiče na maštanje u svakom kutku na svijetu.

Prva generacija (1974. – 1983.)

Kada je prva generacija modela Jeep Cherokee (SJ) predstavljena 1974., ciljano tržište bili su zaljubljenici u pogon 4×4 koji su potekli iz manje i manje praktične serije CJ. Zaljubljenici koji su možda imali obitelj, ali su i dalje željeli uživati u prirodi, Dizajneri i inženjeri tvrtke Jeep stvorili su vozilo za vozače serije CJ koji su željeli veće, zatvoreno vozilo da odvedu svoju obitelj u avanturu ili samo do trgovine. Model Cherokee iz 1974. godine izrađen je na bazi modela Wagoneer, a prvotno je bio ponuđen isključivo u inačici s dvoja vrata.
Taj je SUV model s dvoja vrata bio opremljen revolucionarnim sustavom pogona na sva četiri kotača Quadra-Trac koji je automatski osiguravao trakciju rabeći jedinstveni treći diferencijal s kontroliranim proklizavanjem koji je neprekidno pratio trakciju na sva četiri kotača.
Novom proizvodnom programu Cherokee 1977. godine pridodan je model s četvera vrata koji je jednako dobro služio za svakodnevno putovanje na posao kao i za odlazak s obitelji u avanturu po neutabanim stazama.  Dostupan u osnovnim konfiguracijama sa širokom karoserijom, „S” i Chief, to je bio Cherokee za sve koji su se udobno i sa stilom željeli upustiti u avanturu, a bio je dostupan i elegantan paket 1978 „Levi Edition” u kojem su kupci dobivali sjedala presvučena tkaninom poznatog proizvođača traperica Levi-Straussa.
Do 1980. Cherokee je izgradio reputaciju najsvestranijeg SUV modela na tržištu.  Robusna konstrukcija i velika prostranost uz udoban smještaj šest putnika činila ga je savršenim odabirom za putovanja na dulje i kraće relacije u svim vremenskim uvjetima i po svim vrstama terena.  Neke od serijskih značajki obuhvaćale su mjenjač s četiri brzine sa sinkronima i kratkim prijenosnim omjerom, prednje glavčine koje se slobodno okreću i prednju stabilizacijsku polugu. Cherokee SJ proizvodio se do 1983. godine, a zamijenio ga je Cherokee XJ

Druga generacija (1984. – 2001.)

Kada je prvi put plasirana na tržište 1984. godine, druga generacija modela Cherokee, ili serija XJ, donijela je revolucionarne promjene na tržište SUV modela. Glavna značajka modela XJ bila je hibridna kombinacija okvira i jednodijelne karoserije koja je vozilu davala iznimnu krutost i pomogla pri smanjenju težine i potrošnje goriva. Tu je bio i prednji ovjes Quadra-Link za zadržanu postojanost krute prednje osovine koji je istodobno poboljšao razinu upravljivosti i osjet pri vožnji, dok je robotski sklop poboljšao ugradivost i završnu obradu.  Pola tone lakši od starog modela Cherokee, 10 cm niži, 15,2 cm uži i nevjerojatnih 53,3 cm kraći, model serije XJ posjedovao je 90 % kapaciteta starog modela Cherokee. Cherokee je stvoritelj tržišnog segmenta SUV vozila srednjih dimenzija i neprekidni lider na tržištu kompaktnih SUV vozila već 17 godina.
S visinom od tla od 29,7 cm, pristupnim kutom od 28,4 stupnja te polaznim kutom od 31,2 stupnja te dva pogonska sustava 2WD/4WD – SelecTrac i CommandTrac – i četverim vratima – Cherokee je godinama dominirao u svom tržišnom segmentu.
Modeli Cherokee iz serije XJ u Europu su počeli pristizati početkom 1985.  – dok je model s upravljačem na desnoj strani plasiran na tržište Ujedinjenog Kraljevstva 1993.

Treća generacija (2002. – 2007.) i četvrta generacija (2008. – 2013.)

Treća je generacija (KJ) zamijenila seriju XJ , a nju je nedugo nakon toga zamijenio model četvrte serije (KK). Obje generacije prodavale su se pod nazivom Liberty u Sjevernoj Americi i Cherokee u Europi.
Serija KJ bila je dostupna od 2002. do 2007. i bilo je to prvo vozilo marke Jeep s neovisnim prednjim ovjesom od modela Wagoneer iz 60-ih godina 20. stoljeća. U ponudi su bili dostupni paketi opreme Limited, Renegade i Sport, s pogonskim sustavima s djelomičnim pogonom na sva četiri korača Select-Trac ili neprekidnim pogonom na sva četiri kotača Command-Trac.
Dostupna od 2008. do 2013. godine, treća generacija modela Cherokee (KK) na tržište je plasirana 2008.  Za to je vrijeme Cherokee bio dostupan s dvije osnovne razine opreme – Sport i Limited – uz, kako bi se zadovoljio zahtjev kupaca, nekoliko različitih posebnih izdanja uključujući Renegade, Latitude, Arctic i 70th Anniversary.

Peta generacija modela Jeep Cherokee (od 2014. do danas)

Prodaja pete generacije modela Cherokee započela je u Europi 2014. Poznat pod nazivom Cherokee KL, taj je model marke Jeep bio prvo vozilo s platformom Compact U.S. Wide (CUS-wide), razvijenom u suradnji s tvrtkama Chrysler i Fiat.  Dostupan u četiri različite razine opreme (Sport, Longitude, Limited i potpuno novo u proizvodnom programu Jeep i posebno za „off-road” stručnjake, Trailhawk), model 2014 Cherokee prvo je vozilo 4×4 na kojem se stražnja osovina odvaja kada pogon na sva četiri kotača nije potreban te prvo SUV vozilo srednjih dimenzija s automatskim mjenjačem s 9 brzina te prvi model s višestrukim sustavima pogona na sva četiri kotača, uključujući Active Drive I, Active Drive II i Active Drive Lock za najbolje „off-road” sposobnosti.
Novi, redizajnirani model Jeep Cherokee koji se trenutno plasira na europsko tržište najsposobnije je vozilo u svojoj kategoriji – stvoren je za sve vrste terena i sve akcije, a nudi najviše razine sigurnosti i praktičnosti te sposobnosti.  Zahvaljujući funkcionalnosti i sposobnosti 4×4 unaprijeđenoj najnovijim tehnologijama po pitanju upravljivosti, udobnosti, zabave, sigurnosti, praktičnosti i zaštite, jednako dobro svladava zahtjeve modernog življenja u gradu i avanture na utabanim stazama.
Na novom modelu Cherokee redizajniran je izgled koji odražava iznimnu osobnost marke, a opet ostaje vjeran ikonskom stilu Jeep. Ima novu prednju masku s LED svjetlima, karakteristični „padajući” poklopac motora, novu aluminijsku konstrukciju i nova stražnja svjetla koja mu daju suvremen i upadljiv izgled.
Unutrašnjost obiluje korisnički prilagođenim tehnologijama za veću udobnost, više mogućnosti povezivanja te zaštitu putnika, dok materijali vrhunske kvalitete i sama kvaliteta izrade pokazuju koliko se pažnje pridaje detaljima.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.