Jeep® Avenger proglašen europskim automobilom godine za 2023

02 February 2023

  • Jeep® Avenger prvo je vozilo marke Jeep koje je osvojilo ovu prestižnu nagradu
  • Kompaktni B-SUV pobjednikom je imenovao stručni žiri sa 57 članova iz 22 zemlje
  • Prvo ikad električno vozilo marke Jeep s osvojenih 328 bodova, što je 87 bodova više od najužeg konkurenta
  • Projektiran i proizveden u Europi, pobjednički SUV marke Jeep razvijen je i posebno prilagođen potrebama europskih kupaca
  • Avenger je prvi od četiri potpuno električna vozila marke Jeep koji će izaći na europsko tržište do 2025. godine
  • Nakon uspjeha kojeg je ostvarilo ekskluzivno 1. izdanje, sada su otvorene narudžbe za sve modele iz novog asortimana Jeep Avenger.  

Potpuno novi Jeep® Avenger, prvo električno vozilo na bateriju (BEV) marke Jeep, proglašen je europskim automobilom godine za 2023.

Kompaktni Jeep Avenger B-SUV prvo je vozilo marke Jeep koje je osvojilo ovu prestižnu nagradu u 60-godišnjoj povijesti marke.

Avenger se borio za naslov sa šest drugih finalista, a radi se o sljedećim modelima: Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X i Volkswagen ID Buzz.

O pobjedniku je glasanjem odlučivao neovisni žiri od 57 stručnjaka iz 22 zemlje, u organizaciji devet automobilskih časopisa. Avenger je osvojio 328 bodova i 21 glas članova žirija, što je 87 bodova više od drugoplasiranog vozila.  Svi su članovi žirija izuzev jednog ocijenili Avenger kao jedan od tri najbolja.

Ceremonija proglašenja pobjednika bila je u petak 13. siječnja/2023 godine na sajmu automobila u Bruxellesu, Belgija.

„Iznimna nam je čast i vrlo smo ponosni što je žiri istaknutih europskih automobilskih stručnjaka odabrao prvi ikad potpuno električni SUV marke Jeep za europski automobil godine.”, kazao je Christian Meunier, izvršni direktor marke Jeep.

„Ovo je prvi put da je neko vozilo marke Jeep finalist i pobjednik na ovom natjecanju, a to pokazuje koliko je značajna uloga modela Jeep Avenger kao ključne komponente u okviru naše globalne strategije elektrifikacije tijekom koje marka želi postati vodeća na svijetu u proizvodnji SUV modela s nultom stopom štetnih emisija. Čestitamo svim ostalim finalistima na ostvarenim rezultatima među ovako snažnom konkurencijom.”

Antonella Bruno, direktorica marke Jeep za Europu, kazala je sljedeće: „Avenger jasno pokazuje i potvrđuje koliko predano marka Jeep radi na osvajanju europskog tržišta i elektrifikaciji. Predstavlja značajan korak u električnoj evoluciji marke Jeep u Europi, kao dodatak asortimanu sposobnih električnih vozila, koji su dimenzijama prilagođeni europskim kupcima.”

Plasiranje modela Jeep Avenger na europsko tržište početak je nove faze elektrifikacije marke Jeep, vala BEV vozila, tijekom kojeg će do 2025. na tržište izaći još četiri potpuno električna vozila. Do kraja 2030. godine, svi modeli marke Jeep u prodaji u Europi bit će 100 % električni.

Novi Avenger kompaktni je SUV koji je sa samo četiri metra duljine, našao svoju poziciju u brzo rastućem segmentu B-SUV vozila, drugom najvećem europskom segmentu u pogledu volumena.

Hitar, spretan i ugodan za vožnju, donosi dinamične performanse zahvaljujući instantnom momentu, a posebno se ističe tihim radom. Ovaj novi SUV namijenjen je aktivnim osobama koje traže vozilo kompaktnih dimenzija s naprednim tehnološkim značajkama.

Samo na struju ima doseg vožnje do 400 km u WLTP ciklusu i više od 550 km u ciklusu gradske vožnje*. Novi električni pogonski sklop kombinacija je jedinstvenog elektromotora od 400 W i 115 kW, s maksimalnim okretnim momentom od 260 Nm i novom baterijom od 54 kWh.

Nakon što je javnosti predstavljen 17. listopada/2022. godine na Sajmu automobila u Parizu, novi Jeep Avenger odmah je polučio veliko zanimanje i dobio vrlo pozitivne komentare. Prve pozitivne kritike ubrzo su potvrđene velikim interesom kupaca. U manje od 3 mjeseca od početka prednarudžbi ekskluzivnog 1. izdanja i za predstavljeni model sa maksimalnom opremom, prodano je više od 8000 komada, od čega 60 % izvan Italije.

O marki Jeep:

Utemeljen na legendarnom naslijeđu dugom 80 godina, marka Jeep kreator je autentičnih SUV vozila koja jamče najviše razine sposobnosti, najbolje su kvalitete izrade i pružaju svestranost svim onima koji žude za posebnim, izvanrednim putovanjima i avanturama. Marka Jeep otvoreno poziva na uživanje u životu punim plućima kroz svoj širok asortiman vozila koja svojim vlasnicima neprekidno jamče osjećaj sigurnosti te bezbrižno uživanje u svim putovanjima s punim povjerenjem. Asortiman vozila Jeep čine modeli Renegade, Renegade 4xe, Renegade e-Hybrid; Compass, Compass 4xe, Compass e-Hybrid; Wrangler (izvan EU-a), dok Wrangler 4xe nadopunjuje asortiman i ponudu modelima iz kategorije pick-up/kamionet. Jeep Wave, premium program za lojalnost i korisničku podršku za vlasnike vozila marke Jeep dostupan je za sva vozila Jeep 4×4, a donosi brojne pogodnosti i posebne povlastice vlasnicima vozila marke Jeep, uz najvišu razinu brige i posvećenosti s korisničkom podrškom koja je dostupna u svakom trenutku. Legendarne off-road sposobnosti marke Jeep unaprijeđene su globalnom inicijativom za elektrifikacijom i dovele su do transformiranja modela 4xe u novi 4×4, a sve u nastojanju da se ispuni vizija marke i ostvari sloboda uz nulte stope štetnih emisija.

* Potrošnja struje vozila Jeep® Avenger u načinu rada samo na struju u kWh/100 km: 15,9; emisije CO2 u g/km: 0. Vrijednosti su izračunate prema WLTP kombiniranom ciklusu, a izmjerio ih je proizvođač tijekom testiranja prije odobrenja, što je podložno izmjenama, pa se vrijednosti mogu promijenili prije homologacije. Vrijednosti su informativne i služe za usporedbu. Važno: stvarne vrijednosti potrošnje električne energije mogu se uvelike razlikovati i variraju ovisno o uvjetima upotrebe i raznim čimbenicima kao što su: opcije, učestalost električnog punjenja po prijeđenom broju kilometra, temperatura okoline, stil vožnje, brzina, ukupna težina, upotreba pojedine opreme (klima-uređaj, grijanje, radio, navigacija, svjetla itd., vrsta guma i uvjeti, uvjeti na cesti, vanjski klimatski uvjeti itd.
Doseg vozila Jeep® Avenger u načinu rada samo na struju: 392 – 390 km. Vrijednosti su izračunate prema WLTP kombiniranom ciklusu, a izmjerio ih je proizvođač tijekom testiranja prije odobrenja, što je podložno izmjenama, pa se vrijednosti mogu promijenili prije homologacije.
Važno: stvarni doseg može se uvelike razlikovati i varira ovisno o sljedećem: korištene opcije, uvjeti upotrebe automobila (stil vožnje, brzina, ukupna težina itd., upotreba pojedine opreme kao što je klima-uređaj, grijanje, itd., vrsta guma, uvjeti na cesti, vanjski klimatski uvjeti. Dodatne pojedinosti i detaljnije informacije o dosegu vozila Jeep® Avenger samo na struju, kao i raznim čimbenicima koji na taj doseg utječu, bit će dostupni na web-mjestu kada se vozilo homologira i bude dostupno za prodaju.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.