Dan vozila Jeep® 4×4 dobiva certifikat „Trail Rated”

03 April 2020

  • Na 4. dan 4. mjeseca u godini je obljetnica ikonske američke marke i „off-road” vožnje.
  • Događaj 2020. godine usmjeren je na „Trail Rated” – certifikacijsku shemu marke kojom su označena „off-road” vozila iz asortimana marke s najboljim „off-road” sposobnostima.
  • Svaki model Jeep s oznakom „Trail Rated” mora zadovoljiti ili premašiti vrijednosti u pet strogih kriterija – trakcija, sposobnost prolaska kroz vodu, razina upravljivosti, pokretljivost i visina od tla – prije dobivanja značke „Trail Rated”.
  • Ove godine marka će dan vozila 4×4 (eng. 4×4 Day) proslaviti ostajanjem kod kuće putem kanala društvene mreže marke Jeep i hashtagova #4x4Day i #stayofftheroad.

 

Sutra je dan vozila Jeep® 4×4, godišnja proslava ikonske marke i mentalne i fizičke slobode „off-road” vožnje.

Sada već petu godinu zaredom, dan vozila Jeep 4×4 održava se četvrtog dana četvrtog mjeseca u godini i u njemu uživaju vlasnici i zaljubljenici u Jeep vozila diljem svijeta.

 

Na taj dan obilježava se izum modela SUV marke Jeep i 80 godina evolucije i inovacija koje su uslijedile nakon toga, a tijekom kojih je marka postala sinonim „off-road” avantura i postala utjelovljenje esencije slobode, avanturističkog duha i sposobnosti svladavanja svake prepreke.

 

Ove godine dan vozila Jeep 4×4 usmjeren je na krilaticu i stav „posvuda i za sve” koji se krije iza značke „Trail Rated” – oznake rezervirane samo za najsposobnije modele „off-road” vozila iz asortimana marke Jeep.

Prije nego što mu se dodjeli značka „Trail Rated” svaki se model Jeep ispituje do krajnjih granica u pet kategorija performansi – trakcija, sposobnost prolaska kroz vodu, razina upravljivosti, pokretljivost i visina od tla.

Tek kad prođe sva ispitivanja preko očekivanih granica, može se za njega tvrditi da je najsposobniji proizvodni model „off-road” vozila na tržištu.

 

Premda je naša želja za avanturom ograničena aktualnom otežanom životnom situacijom, marka obilježava dan vozila 4×4 kako bi se bolje povezala sa zajednicom i podijelila pozitivne misli s korisnicima. Putem kanala na društvenim mrežama marka Jeep će svojim obožavateljima i vlasnicima pružiti mogućnost sudjelovanja u brojnim virtualnim izazovima iz sigurnosti doma, a opet u Jeep stilu. Saznajte o kojim se izazovima radi na Facebook i Instagram stranicama Jeep Europe, dostupnim na sljedećim poveznicama: https://www.facebook.com/JeepOlllllllOpeople/https://www.instagram.com/jeepeurope/  pod hashtagovima #4x4Day i #stayofftheroad.

 

Što je to „Trail Rated”? Od Argentine do Zambije i svugdje između, certifikat „Trail Rated” marke Jeep puno je više od obične značke. To je oznaka metodologije, jamstva i priznatog standarda dokazanih „off-road” sposobnosti. Vozila Jeep s oznakom „Trail Rated” prolaze niz zahtjevnih ispitivanja osmišljenih za dokazivanje „off-road” performansi na najzahtjevnijim terenima na svijetu.

Postupak ispitivanja započinje u odjelima za istraživanje i razvoj tvrtke Jeep i nastavlja se na ledenim temperaturama na sjeveru države Michigan te završava na stjenovitim terenima staze Rubicon – najzahtjevnijem tlu za „off-road” testiranje na svijetu. Značka „Trail Rated” jamstvo je da je vozilo dizajnirano za uspješnost i prolaznu ocjenu u pet kategorija ispitivanja performansi marke Jeep i znak ispunjavanja najzahtjevnijih „off-road” uvjeta za proizvodna vozila.

„Trail Rated” je vodeća metodologija u industriji, prvotno pokrenuta u ispitnom centru Nevada Automotive Test Center (NATC) i od strane tima za istraživanje i razvoj marke Jeep kako bi se objektivno izmjerile „off-road” performanse svih vozila marke Jeep. Kombiniranjem prirodnih i kontroliranih ispitnih polja te računalno simuliranih testova ova tehnologija pruža opetovano, konzistentno i pouzdano mjerenje „off-road” performansi.

 

U današnje vrijeme tim za istraživanje i razvoj marke Jeep nastavlja poboljšavati značajke i performanse svojih vozila s pogonom na sva četiri kotača. Iskustvo marke, u kombinaciji s tehnološkim inovacijama, ono je što vozila Jeep Trail Rated čini zaštitnim znakovima kada su u pitanju „off-road” performanse. Čak su i novi modeli marke Jeep s plug-in hibridnom tehnologijom, Renegade i Compass 4xe koji će uskoro biti plasirani na tržište, razvijeni u skladu s primjenom te metodologije. Kao rezultat toga, oba će modela, First Edition s razinom opreme Off-Road i varijante Trailhawk obje verzije 4xe, nositi hvaljenu značku „Trail Rated”.

Nova plug-in hibridna tehnologija dodatno poboljšava „off-road” sposobnosti SUV vozila marke Jeep zahvaljujući sve većem okretnom momentu koji se nudi u kombinaciji električnog i motora s unutarnjim izgaranjem. Zahvaljujući novoj tehnologiji Jeep 4xe, trakciju stražnje osovine ne osigurava pogonsko vratilo već poseban električni motor. Tako se dvije osovine mogu odvojiti i neovisno regulirati okretni moment na učinkovitiji način nego onaj putem mehaničkog sustava.

Trenutno Trailhawk verzije modela Jeep Renegade, Compass, Cherokee i Grand Cherokee, zajedno s modelima Jeep Wrangler, ponosno nose značku „Trail Rated”.

 

Pet kategorija „Trail Rated”

 

TRAKCIJA

Modeli vozila Trail Rated Jeep 4×4 imaju sustave pogona na sva četiri kotača koji mogu uspješno svladati sve „off-road” izazove i prikladni su za sve uvjete vožnje. Trakcija s oznakom „Trail Rated” pomaže pri održavanju kontroliranog kretanja prema naprijed po snijegu, ledu, pijesku i blatu. Ispitivanje trakcije obuhvaća ispitivanje trakcije na makadamskim, skliskim cestama (mokrim, prekrivenim blatom i snijegom) te na vrlo strmim nagibima. Omjer puzanja ključna je vrijednost po kojoj se ističu trakcija i sposobnosti modela Trail Rated Jeep 4×4.

 

SPOSOBNOST PROLASKA KROZ VODU

Modeli Trail Rated Jeep 4×4 imaju dodatno električno brtvilo i brtvilo karoserije te jaki usis zraka koji vam pomaže pri kretanju kroz plitku vodu i poplavljene prolaze koji bi druge zaustavili.

 

UPRAVLJIVOST

Modeli Trail Rated Jeep 4×4 imaju sposobnost kretanja kroz uske tjesnace, izbjegavanja opasnih situacija i kozmetičkih oštećenja, a sve zahvaljujući preciznom upravljanju i optimiziranom međuosovinskom razmaku. Što je radijus okretanja manji, to je sposobnost vozila da prolazi kroz uske tjesnace veća.

 

POKRETLJIVOST

Prijanjanje gume uz podlogu pomaže vam da ostanete u pokretu. Ako se jedan ili više kotača odignu s tla, dobra pokretljivost omogućuje drugim kotačima da dulje zadrže kontakt s tlom, čime se omogućuje maksimalna dostupna trakcija u svakom trenutku. Ovjesi „Trail Rated” poboljšavaju „off-road” performanse jer pružaju maksimalnu fleksibilnost, pokretljivost osovina i kretanje kotača, što jamči prijanjanje guma na tlo čak i na strmim površinama.

 

VISINA OD TLA

Modeli Jeep 4×4 ispitani su na prelazak preko prepreka, a kriterij uključuje visinu od tla i pristupni, prelazni i polazni kut kako bi se osiguralo uspješno svladavanje neravnog, stjenovitog i valovitog terena.

 

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.