Kolačići

Kolačići

Autocommerce Hrvatska d.o.o., Zagreb, kao upravitelj na svojem internetskom mjestu upotrebljava kolačiće. Kolačići su manje tekstualne datoteke koje se prenose na računalo korisnika prilikom njegova posjeta internetskog mjesta, a obično sadržavaju:

  • ime,
  • vrijednost (jedinstveni broj),
  • ime poslužitelja s kojeg je poslan,
  • trajanje.

Postoji više vrsta odnosno kategorija kolačića: privremeni/trajni; vlastiti/drugi, nužni za rad internetskog mjesta/manje nužni, djelomično nametljivi, koji provode statistiku/vrlo nametljivi, koji provode statistiku i prikupljaju osobne podatke.

Svim kategorijama zajednička je ograničenost njihova trajanja.

Kolačići dakle mogu obavljati nekoliko važnih funkcija, kao što je npr.: personalizacija internetskog mjesta, poboljšavanje korisničkog iskustva i slično.

UPOTRIJEBLJENI KOLAČIĆI

Upravitelj na internetskom mjestu fiatprofessional.hr upotrebljava sljedeće vrste kolačića u svrhu i na razdoblje kako su navedeni u donjoj tablici:

Ime Svrha Trajanje Prosljeđivanje trećoj strani Dopuštenje korisnika
ASPSESSIONID**** Brine se za pravilan rad internetskog mjesta. Prilikom zatvaranja pretraživača. NE NE
_ga Za razmak između korisnika i sesija. 2 godine NE DA
_gat Za kontrolu broja poslanih zahtjeva. 10 minuta NE DA

O KOLAČIĆIMA

Kolačići nisu ništa novo, svi posjetitelji internetskih stranica već imaju na svojim računalima, tabletima, mobitelima spremljeno mnogo kolačića s različitih internetskih stranica. Novo je samo to da s novim zakonodavstvom (ZEKom-1) dolazi do promjena u vezi s informiranjem odnosno slaganjem posjetitelja s njihovom upotrebom.

ŠTO SU KOLAČIĆI?

To su male tekstualne datoteke koje većina internetskih mjesta sprema u uređaje kojima korisnici pristupaju internetu u svrhu prepoznavanja pojedinih uređaja koje su korisnici upotrijebili prilikom pristupanja. Njihovo spremanje pod potpunim je nadzorom pretraživača koji ima korisnik – on može spremanje kolačića prema želji ograničiti ili onemogućiti. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

ZAŠTO SU KOLAČIĆI POTREBNI?

Imaju temeljno značenje za osiguravanje internetskih usluga prilagođenih korisniku. Interakcija između internetskih korisnika i internetskog mjesta pomoću kolačića je brža i jednostavnija. Uz njihovu pomoć internetsko mjesto pamti pojedinčeve preferencije i iskustva, time se štedi vrijeme, a pretraživanje po internetskim mjestima učinkovitije je i ugodnije.

ONEMOGUĆAVANJE KOLAČIĆA

Vi odlučite hoćete li dopustiti spremanje kolačića na svoj uređaj. Postavke za kolačiće možete kontrolirati i mijenjati u svojem internetskom pretraživaču.

Za informacije o postavkama za kolačiće odaberite internetski pretraživač koji upotrebljavate.

Ako se ne slažete s upotrebom kolačića na našem internetskom mjestu, možete se odjaviti putem donjeg obrasca. Odjava je valjana 30 dana.

Želim odjaviti upotrebu kolačića na ovom internetskom mjestu.   

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.